Književni susret s Jasminkom Tihi-Stepanić

U Mjesecu hrvatske knjige 11. studenoga 2022. godine naši učenicikoji sudjeluju u eTwinning projektu “Uz čitanje riječi rastu 3” ugostili su književnicu Jasminku Tihi-Stepanić. Spisateljica im je predstavila svoje knjige te strpljivo odgovarala na mnogobrojna pitanja zainteresiranih osmaša.

Jasminka Tihi-Stepanić višestruko je nagrađivana za svoje romane i priče kojima značajno pridonosi recepciji hrvatske dječje književnosti i književnosti za mlade.

Dječju pažnju zaokupila je iskrenim, ležernim i neposrednim pripovijedanjem te ih motivirala da posegnu za knjigom i čitanjem. U svojim djelima piše o problemima, izazovima, ali i potencijalnim opasnostima s kojima se suočavaju djeca i mladi u svijetu suvremenih tehnologija, medija i virtualne komunikacije. Inspiraciju za pisanje svojih romana spisateljica pronalazi u svakodnevnim situacijama koje susreće u radu s učenicima, ali i u svom osobnom životu.

Jasminka Tihi-Stepanić profesorica je hrvatskoga jezika i književnosti te savjetnica za Hrvatski jezik. Autorica je romana za mlade Imaš fejs?, Bacit ću ti komjutor kroz prozor, Moja neprijateljica Ana, Dom iza žice, Ljeto na jezeru Čiču i Rukavica za Matildu, zbirke priča za mlade Baš kao Harry Potter i slikovnica Priča o ribaru i zlatnoj ribici, Kako su nastali morski oblutci, Šišmiš i mala balerina, Plavi dan, Kako je mala hobotnica pronašla morsku harfu te zbirke priča za djecu Priče s morskoga dna

 U svojim romanima i pričama autorica se bavi problematikom odrastanja u suvremenom svijetu i zbog toga su uvršteni na izborni popis lektire za osnovnu školu. Teme o kojima piše mnogima su bolne i teške, stoga njezini romani redovito upućuju na pukotine u mladenačkim i obiteljskim odnosima te na taj način odgajaju i stvaraju društveno osviještene mlade čitatelje. Jasminkina djela pokušavaju ih naučiti kako svijet razumjeti i s njime se povezati pa na svojevrstan način pružaju potrebne odgovore i utjehu.