Jučer sam se sjetio plave

Što je sljepoća? Fizičko obesvjetljenje i svijet u kojem boje poprimaju sinestezijske oblike stvarajući poseban „kolorit“, ili buljenje zdravih očiju i ne-prepoznavanje drugih i drugačijih. Ona fizička i najčešće „gledana“, najgora je onima kojima se dogodila, no ona druga, ona koja se ne vidi, a zasljepljuje svojim „gledištima“, razboljeva sve oko sebe i uvodi nas u mrak kroz koji ni sunce nema nikakvih šansi.

Vojin Perić

Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim svjetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi. Povodom Međunarodnog dana tolerancije učenici i učitelji OŠ Pavao Belas posjetit će kazalište za slijepe i slabovidne osobe te pogledati predstavu Jučer sam se sjetio plave. Cilj našeg posjeta kazalištu je uklanjanje predrasude prema slijepim i slabovidnim osobama, odnosno senzibiliziranje učenika za mogućnosti i umjetničke kreacije slijepih i slabovidnih osoba.


Ova predstava se pita kamo ide društvo u kojem se sljepoća smatra najgorim mogućim invaliditetom u situacijama kad slijepu osobu vidimo na ulici, kad bismo je trebali primiti na posao ili joj omogućiti školovanje, no kad društvo treba pripomoći i osigurati određene koristi, tada je to jedva invaliditet, tada je to skoro ugodan i privilegiran život koji ne zaslužuje ni asistenta, a potpora za kompenzaciju troškova prouzročenih sljepoćom svodi se na milostinju i najmanja je u ovom dijelu Europe.

Učenici će osvijestiti sljedeće vrijednosti: poštivanje ljudskih prava, tolerancija i uvažavanje različitosti, pravičnost, jednake mogućnosti, suradnja i odgovornost svih sudionika u razvoju društva, nenasilje, pravo na umjetničku kreaciju i jednakost unatoč invaliditetu.