Code Week 2023. u našoj školi

EU Code Week ili Europski tjedan programiranja društvena je inicijativa čiji je cilj na zabavan način svima približiti programiranje i digitalnu pismenost. Učenje programiranja pomaže nam da shvatimo svijet oko sebe koji se brzo mijenja, proširimo svoje razumijevanje o tome kako funkcionira tehnologija te da razvijemo vještine i sposobnosti kako bismo istraživali nove ideje i bili inovativni. Aktivnosti se mogu provoditi od najranije dobi bez ikakve tehnologije i prethodnog znanja.

Od 7. do 22.listopada 2023.godine održava se po 11. put Europski tjedan programiranja. Na svjetskoj razini prijavljene su 60316 aktivnosti, a u Hrvatskoj 952 aktivnosti. Naša škola i ovu se godinu pridružila sa sedam aktivnosti koje su sa svojim učenicima provele učiteljice: Ivana Lovrić, Marta Goričan, Tereza Šestak i Ivanka Tomić. Učenici su na satovima engleskoga jezika igrali igru pomoću CodyRoby kartica. Pomoću uputa kretalii su se po ploči kako bi pronašli put do dvorca Lužnica te su kreirali digitalne slike na temu mira u svijetu, motiv golubice i zastave država koje trenutno ne žive u miru. Koristili su jednostavne alate poput www.autodraw.com te su se upoznali na koji način AI prepoznaje skicu i sugerira rješenje u vidu slike. S profesoricom Martom Goričan učenici su 5. razreda su pomoću jednostavnih kodova otkrili koje životinje žive u njihovom kraju. Na satovima tehničke kulture učenici su , uz upute učiteljice Terezije Šestak, spojili PixelArt i tehničko crtanje.

Učiteljica Ivanka Tomić je povezala pPriče iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić i kodiranje kroz nonograme, logičke slagalice (zagonetke) u kojima se putem kombinacije brojeva otkrivaju dijelovi slike. Rješavajući zagonetke u igri, učenici su otkrivali dio po dio priča „Regoč“ i „Ribar Palunko i njegova žena“. Učenici 5. razreda spojili su lirsku pjesmu i kodiranje te su programirali uz pomoć strelica, čitača QR kodova, koristili su aplikaciju Quiver i alat za crtanje Pixel Art na temu jeseni.

Svaka aktivnost izazov je kako za učenike tako i za učitelje, jer upravo ovakvi projekti kod učenika potiču kreativnost, želju za znanjem i učenjem.