Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

Neovisnost i suverenost Republike Hrvatske 15. siječnja 1992. godine priznalo je svih dvanaest zemalja članica tadašnje Europske zajednice kojima su se istoga dana pridružile Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Norveška, Poljska i Švicarska.

Nakon što je neovisnost Hrvatske proglašena 25. lipnja 1991. godine, sljedeći dan priznala ju je Slovenija, koja tada ni sama još nije bila međunarodno priznata. Uz Sloveniju su još i Litva i Latvija te Ukrajina, koje u tom vremenu nisu imale međunarodno priznanje, tijekom jeseni 1991. donijele odluke o priznanju Hrvatske.
Prva međunarodno priznata država koja je 19. prosinca 1991. odnijela odluku o priznanju samostalnosti Hrvatske je Island. Istoga dana takvu je odluku donijela i Njemačka, ali ona je stupila na snagu 15. siječnja – na dan priznanja ostalih država članica Europske zajednice.

Sveta Stolica i San Marino uputili su priznanje Hrvatskoj 13. i 14. siječnja 1992., a do kraja siječnja iste godine priznale su je ukupno 44 države svijeta.
Primitak Hrvatske u Ujedinjene narode 22. svibnja 1992. godine kruna je međunarodnog priznanja Hrvatske koja je postala članicom mnogih međunarodnih organizacija i održava diplomatske veze s većinom međunarodno priznatih zemalja svijeta.

Na dan 15. siječnja obilježava se i 24. obljetnica završetka mirne reintegracije Istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.
Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u Hrvatskoj se obilježava kao spomendan.