GREEN WHEREVER TOGETHER

Učenici 8.a  sudjelovali su u eTwinning projektu Green Wherever Together. 127 učenika od 11 do 14 godina iz pet zemalja (Italija, Španjolska, Francuska, Hrvatska i Turska) surađivalo je od rujna 2022. do lipnja 2023.

Cilj je projekta bio istražiti nove načine očuvanja prirode. Pokušali smo u suradnji s europskim partnerima odgovoriti na konkretna pitanja vezana uz zaštitu okoliša, očuvanje ugroženih životinjskih vrsta te osvijestiti važnost nekih prirodnih pojava koje nažalost doživljavaju ogromne promjene, poput sve očitijeg nedostatka snijega, smanjenja broja pčela itd. Trudili smo se istražiti razloge promjena i važnost aktivne uloge pojedinca u promjenama koje se događaju.

Sažetak svih aktivnosti s ishodima projekta pogledajte u e-časopisu kojeg su svi partneri kreirali podjednako:

GREEN WHEREVER TOGETHER – e magazine

Kompetencije koje sam zajedno s ostalih sedam mentorica nastojala razvijati kod učenika su: multilingualnost, poduzetništvo, svijest o različitim kulturama, građanski odgoj te naravno upotreba novih digitalnih alata, suradničko učenje, aktivna upotreba engleskog jezika, kreativnost.

Ostvarenje ishoda započelo je predstavljanjem škola, gradova te učenika i učiteljica. Sav video i slikovni materijal sakupljen u e-magazinu i ovdje u galeriji djelo je isključivo naših učenika.

Naši učenici

Naša škola

BRDOVEC

Rad na projektu obilježili su zajednički video satovi za vrijeme redovne nastave engleskog jezika. Pogađali smo iz koje su države učenici s druge strane ekrana, razgovarali o svakodnevnom životu i razlikama u obrazovnom sustavu. To je ujedno bila i omiljena aktivnost naših osmaša, jer su imali priliku aktivno koristiti engleski jezik (primijetila sam veliki rast samopouzdanja), upoznali su vršnjake iz Francuske, Italije, Španjolske i Turske, razgovarali o svakodnevnim temama koje ih zanimaju, ali i razmijenili iskustva vezano uz projektnu temu.

Budući se u rujnu obilježava Europski dan jezika, snimili smo video na temu Tongue twisters, u kojem su učenici predstavili poznate jezikolomke na hrvatskom i drugim jezicima.

Tongue twisters

Božić smo obilježili izradom ekoloških čestitki.

Eco greetings and Christmas cards

U prosincu smo izradili i zajednički kalendar

2023 Green calendar

Svaka škola odabrala je mjesec u godini i ekološku temu te ju predstavila na stranici kalendara. Naši učenici odabrali su svibanj kao mjesec zaštite pčela, bez kojih eko sustav teško da može funkcionirati. Izradili smo i postere na temu zaštite pčela.

BEE DAY

Stavili smo našu školu na Google Earth mapu predstavljajući je autorskim fotografijama naših učenika

Google Earth photos

GOOGLE EARTH – INTERAKTIVNA KARTA

U siječnju smo izradili video vijest o izostanku snijega, te povezanosti pojave snijega i količine vode u rijekama. A svi znamo koliko je voda važna za život svih bića. Istovremeno naši su partneri istraživali ugrožene životinjske vrste na tlu našeg kontinenta.

O važnosti snijega

U ožujku smo izrađivali predmete od recikliranih materijala, raspravljali o dobrim i lošim navikama na zajedničkom forumu, obilježili Dan eTwinninga velikom izložbom radova sakupljenih kroz prvih pet godina eTwinninga u našoj školi. Kreirali smo vlastite interaktivne igre za naše partnere, a oni svoje za nas.

Izložba – 5 godina eTwinninga

Igra

Igra 2

Igra 3

Projekt je završen kako je i započeo anketom među učenicima i učiteljima. Usporedili smo očekivanja na početku projekta i znanje o recikliranju i očuvanju okoliša s ishodima na kraju projekta. Sa zadovoljstvom možemo reći da svi učenici žele ponovo surađivati na eTwinning projektima te da su proširili svoje znanje o projektnoj temi.

Ivana Lovrić, prof.engleskog i talijanskog jezika