Dan sigurnijeg interneta 2024.

Ovogodišnji Dan sigurnijeg interneta obilježili smo 6. veljače 2024. godine pod sloganom „Gejmaj sigurno – zajedno za bolji Internet“. Ivana Lovrić i Lea Pintarić, učiteljice engleskoga jezika, Ivanka Tomić, učiteljica hrvatskoga jezika, i Terezija Šestak, učiteljica tehničke kulture, s učenicima predmetne nastave odradile su tri različite radionice: Suradnjom do uspjeha gdje suučenici saznali koje informacije nije poželjno dijeliti u video grama, osvijestili su posljedice neprimjerenog ponašanja u videoigrama te su naučili kako se odgovorno ponašati prilikom online igranja.

Druga je radionica bila Online izazovi – Koliko je tanka granica između zabave i opasnosti? čiji je cilj bio razviti osobnu odgovornost učenika pri susretu s online izazovima. Iako izazovi koji se postavljaju putem društvenih mreža mogu biti prezentirani u dobrotvorne i/ili edukativne svrhe, u posljednje se vrijeme susrećemo i s onim izazovima koji su usmjereni na rizična i opasna ponašanja djece i mladih. Učenicima se tijekom radionice najviše svidjela igra „Uspješno svladaj polja sva – sigurnosti na internetu reci DA!“

Treća radionica Digitalni otisak provedena je s učenicima 5. razreda. Digitalni otisak predstavlja niz podataka koje ostavljamo svaki put kada koristimo internet, a odnose se na: stranice, elektroničku poštu, aplikacije na mobilnim uređajima, društvene mreže, videozapise, online igre te pretraživane informacije. Učenici su saznali kako smanjiti svoj digitalni otisak na internetu. Na kraju svih radionica provedena je evaluacija među učenicima. Učenici su u listićima istaknuli da su im radionice bile korisne i da su mnogo naučili o ponašanju u digitalnom svijetu.