Klimatske promjene i zaštita okoliša

Papir, tetrapak, plastika, staklo i mnogi drugi sastojci kućnog otpada nisu smeće, već dragocjena sirovina za dobivanje novih proizvoda. Smeće postanu onog trenutka kad ih se baci u kontejner za miješani kućni otpad.

Proljetna kampanja 2020. usredotočena je na godišnju temu o klimatskim promjenama i zaštiti okoliša. Mi smo se uključili u kampanju s temom “Otpad nije smeće”. Otpad ne bi trebao završiti u smeću! To su one stvari koje nam više ne trebaju ali se mogu ponovno iskoristiti, popraviti ili reciklirati. Prijeteći izravno zdravlju ljudi, odnosno posredno onečišćujući tlo, vodu i zrak, otpad postaje problem broj jedan! Povećanje blagostanja donosi brojne prednosti, ali, nažalost, i povećanje količina i štetnosti otpada. Pokazalo se da je otpad jasan otisak materijalnog života ljudi, ali on je, istovremeno, još nedovoljno otkriven izvor sirovina i energije. Naime, otpad nikako nije gomila neiskoristivih tvari i ne mora postati mješavina neodgovorno odbačenih, često i vrlo dragocjenih otpadnih tvari. OTPAD nije smeće ! Ili, bolje rečeno, otpad neće postati smeće postupamo li s njim odgovorno.

Dok god ih se ne riješimo, stvari koje nam više nisu potrebne u kućanstvu predstavljaju otpad. Otpad možemo razvrstavati i reciklirati te ga prenamijeniti u stvari koje su nam potrebne. Smeće je vrsta otpada – nezbrinuta i neupotrebljiva. Svaki stanovnik Hrvatske proizvede više od 400 kg otpada godišnje, od čega se pobrinemo za oko 100 kilograma, a ostatak tretiramo kao smeće. Uz malo pažnje i truda prema stvarima koje su poslužile svojoj svrsi možemo se pobrinuti da stvaramo još manje smeća!

Razvrstavali smo otpad

Papir, staklo i plastika najčešći su natpisi na koje možemo naići na kontejnerima za odvojeno odlaganje otpada upravo zato što, nakon kuhinjskog otpada, čine najveći udio ukupnog otpada kućanstava.

Papir i karton – 30 % ukupnog otpada

Recikliranje papira najstariji je oblik recikliranja, što nije začuđujuće s obzirom na to da je papir izumljen u Kini u trećem stoljeću prije Krista. Možda je upravo bogata povijest papira  i činjenica da se razvojem prerade i proizvodnje počeo koristiti i za druge stvari izuzev pisanja, razlog velikog udjela papira u ukupnom otpadu. Ono što vi možete učiniti jest pobrinuti se da prikupljate papir u kućanstvu te ga odlažete u odgovarajući kontejner za papir.

Pobrinite se da vaš papir ne bude smeće!

Nekoliko savjeta kako izbjeći i smanjiti nastanak otpada : 
– Umjesto jednokratnih, koristite baterije koje se mogu puniti (čak 500 do 1000 puta)!
– Koristite platnene džepne maramice umjesto papirnatih!
– U kupnju ponesite košaru ili platnenu vrećicu, a ne trošite na plastične vrećice!
– Prilikom kupovine odaberite proizvode bez suvišne ambalaže!
– Ne koristite kod proslava posuđe za jednokratnu upotrebu!
– Prije nego što bacite neki stari predmet (namještaj, odjeću, knjigu, svjetiljku itd.), pogledajte možete li ga još iskoristiti za neku drugu namjenu ili pak darovati nekome tko će se njime moći koristiti, odnosno dobrotvornoj ustanovi!