Svjetski dan ljubaznosti

U Tokyju se 13. studenog 1998. održala konferencija o ljubaznosti i tom je prilikom donesena posebna deklaracija koja među ostalim govori o toleranciji i prihvaćanju različitosti.

Naglašavajući važnost spomenute deklaracije, upravo je 13. studeni odabran kao Svjetski dan ljubaznosti i obilježava se u cijelome svijetu. Taj dan je prilika da razmislimo o svojim dosadašnjim postupcima, postavljajući se iznad teritorijalnih, kulturoloških ili religijskih granica te da shvatimo da smo dio globalnog društva jer nismo niti bolji niti lošiji od pripadnika drugih kultura, rasa ili religija.

Na ovaj dan također treba slaviti i poticati dobra djela koja drugi već čine. Na Svjetski dan ljubaznosti svakako dajte do znanja drugima oko sebe koliko cijenite njihovu dobrotu i velikodušnost. Ponekad je reći “hvala” jedna od najljubaznijih stvari koje možete učiniti i vjerojatno se ne čuje toliko često koliko mislite! Ljubaznost se sastoji od malenih znakova pažnje koje svakodnevno dajete svima oko sebe.

Evo nekoliko jednostavnih ideja i načina da budete od pomoći na Svjetski dan ljubaznosti: poklonite osmijeh, pružite ruku, napišite poruku osobi koju dugo niste čuli/vidjeli, nazovite dragu osobu, budite zahvalni, razveselite bližnje, pohvalite nekoga, iznenadite nekoga cvijećem, pomozite prijateljima oko zadaće, budite ljubazni i prema sebi!