I oni mogu sve, ali na drukčiji način

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. prosinca, a povijest obilježavanja seže u listopad 1992. godine kada je Glavna skupština Ujedinjenih naroda na zajedničkoj usvojila rezoluciju kojom je taj dan  proglašen Međunarodnim danom osoba s invaliditetom.

Mi smo ga u školi obilježili tijekom ovoga tjedna brojnim aktivnostima s učenicima predmetne nastave: – učenici su učili znakovni jezik i abecedu, igrali pantomime (prije igre učenicima smo objasnili problem osoba s oštećenjem sluha), radionicom za slijepe gdje su učenici mogli doživjeti i poistovjetiti se sa slabovidnim osobama te su izrađivali na satu tehničke kulture pomagala za invalidne osobe.

Osobe s invaliditetom uključuju one osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja mogu sprječavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s ostalima.

Sve više djece s raznim teškoćama treba našu pažnju, pomoć i solidarnost kako bi znali, ali i osjetili da smo tu, uz njih u svakom pogledu.

Mijenjanjem stavova te učenjem o toleranciji, različitosti, empatičnosti – stvaramo obrazovanije i senzibilnije društvo u kojem će uspješno odrastati djeca s teškoćama u razvoju, kao ravnopravni članovi zajednice.

Ivanka Tomić