6. Balogijada u Svetom Petru Čvrstecu

Balogijada je postala jedna od najvećih nacionalnih manifestacija za učenike hrvatskih osnovnih škola. Organizira je OŠ “Grigor Vitez” Sveti Ivan Žabno u kojoj je Zvonimir Balog 60-ih godina 20. stoljeća predavao likovni odgoj.

Završna je svečanost održana 29. svibnja u Balogovu rodnom mjestu Sveti Petar Čvrstec pokraj Križevaca, a u svečanom programu sudjelovali su učenici iz raznih dijelova Hrvatske. Na završnoj je svečanosti sudjelovala i Bruna Ćališ Katarinčić, učenica 8. B razreda koja je krasnoslovila Balogovu pjesmu “Ruke”.

Balogijada je započela kao školska priredba, a danas pristigne i do 800 prijava, čime je postala vrhunska manifestacija na državnom nivou. Učenici su svake godine i adekvatno nagrađeni knjigama te zahvalnicima s Balogovim likom. Svečanosti u Balogovu rodnom mjestu nazočilo je 40 laureata uz pratnju mentora i roditelja iz cijele Hrvatske, od Dubrovnika do Vukovara. Svake godine je zadana neka tema, no ove godine ona je bila slobodna – djetinjstvo koje su mogli krasnosloviti na svoj način.